środa, 26 stycznia 2011

Eksperymentalnie

Ponieważ lubię wypróbowywać nowe i ciekawe przepisy, postanowiłam wypróbować przepis z programu "Ewa gotuje" na otoczaki dunajeckie. Są to jarskie kotleciki, o ile można je nazwać kotlecikami, z ....... fasoli białej(oryginalny przepis  tutaj

Ja zrobiłam otoczaki z połowy przepisu, miałam ich aż 9 sztuk i to dość pokaźnych rozmiarów. Są sycące, należy je dobrze doprawić, ponieważ fasola jest słodka. Podawałam je z surówką z kapusty pekińskiej.


Otoczaki dunajeckie


Składniki:
50 dag fasoli Jaś; 2 jaja, 2 średnie cebule, 2 łyżki mąki ziemniaczanej; bułka tarta;
Sól, pieprz; majeranek; zioła prowansalskie;
dodatkowo jajka ugotowane na twardo - połówka jajka na jeden otoczak lub pieczarki duszone z cebulką.

Cebulę pokroić i usmażyć na maśle lub oleju. Fasolę namoczyć na noc i ugotować na drugi dzień do miękkości. Przestudzoną fasolę zmielić na miazgę. Dodać do masy fasolowej jajka, cebulę i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku.

Ugotować dodatkowo jajka na twardo lub usmażyć pieczarki z cebulką.  Na rękę posypać bułkę tartą, nałożyć łyżkę masy fasolowej, uklepać. Następnie położyć połówkę ugotowanego jajka lub pieczarki i zlepić w kotleta. Usmażyć. Podawać z surówką.
                               Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie! Aż mi ślinka leci!
    Hmmm... Uwielbiam jeść! Rozmarzyłam się i zrobiła się głodna

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu polecam,danie jest bardzo sycące, choć troszkę jest przy nim pracy. Ja wolę wersję z pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!