niedziela, 20 lutego 2011

Przeis na Rafaello i pisanka


Przepis na ciasto znalazłam wśród przepisów polecanych przez Siostrę Anastazję. Jak dla mnie, w smaku jest prawie identyczne jak oryginalne Raffaello.  

Podany przepis jest na małą blaszkę - przynajmniej mi mieści się w takiej o wymiarach 18x26 cm.

Raffaello (bez pieczenia)
– porcja na małą blaszkę
  • 2,5 szkl. mleka; 
  • 3 żółtka, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 1 szkl. cukru, 
  • 30 dag masła, 
  • 25 dag kokosu, 
  • 4 paczki herbatników (np. Leibniz) lub 2 paczki krakersów, 
  • 1 szklanka adwokata lub spirytus do smaku – 2 łyżki wódki - z adwokatem osobiście jeszcze nie próbowałam, zawsze daję wódeczkę.

W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć, dodając po 1 łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i adwokat lub spirytus. W blaszce (można układać krakersy na desce, wtedy należy położyć na niej papier do ciasta) rozłożyć 1 paczkę herbatników (10 dag), nałożyć masę i znów herbatniki - mają być 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki i lekko przykryć folią.
 I kolejna wydmuszka, tym razem motyw kwiatowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz!