piątek, 24 czerwca 2011

Muffinki z białym serem i truskawkami

To nasze ulubione muffinki. Przypadło nam do gustu połączenie białego sera i truskawek. W sezonie robię je ze świeżymi truskawkami, natomiast w zimie z mrożonymi. W tym roku już kilka razy gościły na naszym stole i za każdym razem szybko znikały. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Przepis pochodzi z bloga Moje ekspresje kulinarne


Składniki na 12 muffinek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej; 
  • 1 jajko; 
  • 1 białko; 
  • 6 łyżek cukru; 
  • kilka kropel olejku migdałowego;
  • 0,5szklanki mleka; 
  • 4,5łyżki masła ( rozpuszczonego); 
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia;

Masa serowa:
  • 10 dag białego sera; 
  • 1 żółtko; 
  • 2 łyżki cukru; 
  • cukier waniliowy;   
  • 6 większych truskawek, umytych i pokrojonych w ćwiartki.

Ciasto: Jajko wraz z białkiem i cukrem ubijamy mikserem około 3 minuty na średnich obrotach. Kolejno dodajemy masło, mleko, olejek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy jeszcze około minuty. Powinna powstać puszysta kremowa masa. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać  kilka łyżek mleka.

Masa serowa: wszystkie składniki masy serowej wymieszać.

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do każdej nałożyć kolejno: łyżkę ciasta, masy serowej i ciasta. Na wierzch ułożyć dwie ćwiartki truskawki. Wierzch owoców można posypać odrobiną cukru. Piec w 180 st.C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz!