To nasze ulubione muffinki. Przypadło nam do gustu połączenie białego sera i truskawek. W sezonie robię je ze świeżymi truskawkami, natomiast w zimie z mrożonymi. W tym roku już kilka razy gościły na naszym stole i za każdym razem szybko znikały. Wbrew pozorom robi się je bardzo szybko. Przepis pochodzi z bloga Moje ekspresje kulinarne
Składniki na 12 muffinek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 1 białko;
- 6 łyżek cukru;
- kilka kropel olejku migdałowego;
- 0,5szklanki mleka;
- 4,5łyżki masła ( rozpuszczonego);
- 1,5łyżeczki proszku do pieczenia;
Masa serowa:
- 10 dag białego sera;
- 1 żółtko;
- 2 łyżki cukru;
- cukier waniliowy;
- 6 większych truskawek, umytych i pokrojonych w ćwiartki.
Ciasto: Jajko wraz z białkiem i cukrem ubijamy mikserem około 3 minuty na średnich obrotach. Kolejno dodajemy masło, mleko, olejek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubijamy jeszcze około minuty. Powinna powstać puszysta kremowa masa. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka.
Masa serowa: wszystkie składniki masy serowej wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotami lub wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do każdej nałożyć kolejno: łyżkę ciasta, masy serowej i ciasta. Na wierzch ułożyć dwie ćwiartki truskawki. Wierzch owoców można posypać odrobiną cukru. Piec w 180 st.C przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz!