Przepis znaleziony na blogu "In my kitchen"
Tam je zobaczyłam i musiałam je wypróbować.
Tam je zobaczyłam i musiałam je wypróbować.
Dobrze się wycinają foremkami,
ale najlepiej wyglądają wycięte kółka
foremkami od babeczek, choć jak dla mnie,
wykrojone ciastka się z nich ciężko wyciąga.
ale najlepiej wyglądają wycięte kółka
foremkami od babeczek, choć jak dla mnie,
wykrojone ciastka się z nich ciężko wyciąga.
Kruche ciastka "wykrawane"
Składniki:
- 300g mąki pszennej;
- 250g margaryny;
- 100g cukru pudru;
- 1 żółtko;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(nie jest konieczny);
Dodatkowo:
- 1 białko;
- około 100g cukru kryształu;
Wykonanie:
Mąkę pszenną, cukier puder i proszek do
pieczenia przesiać przez sito, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać
nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść
ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum
0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości.
Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw w białku, potem w
cukrze krysztale. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190
st.C około 20 minut (na złoty kolor).
Uwagi z bloga "In my kitchen":
- do ciasta dodana jest śmietana
o zawartości 18% tłuszczu; - jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk
można dodać troszkę mąki pszennej; - czas pieczenia może być różny, bo zależy
on od wielkości wykrojonych ciastek
(moje były sporych rozmiarów, gdyż wykrawałam je foremką do tartaletek:))
Dziękuję, przepis biorę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń