Zrobiłam dziś na próbę, bo zafascynował mnie przepis,
a że lubię i orzechy i cynamon - zrobiłam i wyszły pyszne!
Oryginalny przepis znalazłam TU
Karmelizowane
orzechy włoskie
- 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych (ok. 200g) – można dać pół na pół z migdałami;
- 1/3 szklanki mleka (można zastąpić wodą);
- 1 szklanka cukru - dałam ok. 3/4 szkl.,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- można dodać łyżeczkę miodu - ja to pominęłam.
Na patelni rozpuścić w mleku cukier,
dodać cynamon i wsypać orzechy.
Prażyć na wolnym ogniu mieszając od czas do czasu.
Gdy płyn wyparuje, a cukier się skrystalizuje orzechy są gotowe.
dodać cynamon i wsypać orzechy.
Prażyć na wolnym ogniu mieszając od czas do czasu.
Gdy płyn wyparuje, a cukier się skrystalizuje orzechy są gotowe.
Teraz tylko trzeba odczekać chwilę, aby ostygły i można jeść.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz!