piątek, 31 maja 2013

Chijimi - koreańskie placki ze szpinaku

Kiedyś znalazłam ten przepis i postanowiłam go
wreszcie wypróbować i powiem : REWELACJA!
Ja się nimi zajadałam, a tata,
który za szpinakiem nie przepada wziął dokładkę :)
Przepis znalazłam TU

Chijimi - koreańskie
placki ze szpinaku
Składniki:
  • 1 pęczek świeżego szpinaku (dałam 1 opakowanie brykietu mrożonego ze szpinaku i stwierdzam, że jedno opakowanie to tylko na spróbowanie :)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki zwykłej (dodała 3 łyżki więcej, bo ciasto było za rzadkie)
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • starty żółty ser
  • sos czosnkowy
  • dodałam 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
    Moje modyfikacje w nawiasach.

Cytuję za "Tak sobie pichcę..." : 

Szpinak dokładnie umyć
i w osolonej wodzie gotować około 2-3 minuty. 
Zaraz po ugotowaniu spryskać szpinak strumieniem zimnej wody 
i dokładnie odcedzić. (Zrobiłam to samo z brykietem, tylko odsączyłam na gęstym sitku). Odciśnięty z wody szpinak dość drobno pokroić i wymieszać z jajkami, mąką, wodą i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując placuszki odpowiedniej wielkości. 
Na wierzchu wyłożyć równomiernie tarty żółty ser.Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty na złoty kolor -(ja nie przykrywałam). Przewrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser się roztopi i ładnie przysmaży. 
Podawać z ostrym sosem - ja podawałam z czosnkowym.

Smacznego!

Wypróbowałam dwa warianty:
placki ze śmietaną i sosem czosnkowym i stwierdzam, że sos jest lepszy.

Trochę mnie niepokoiło, że nie ma przypraw poza cukrem,
ale moje niepokoje były bezpodstawne.
 



2 komentarze:

  1. Brzmi nieźle. Właśnie zerwałam szpinak i może spróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę świeżego szpinaku. Ja czasem spotykam go w sklepach. Dlatego teraz na mrożonym robiłam i całkiem dobre wyszło.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!