Kiedyś znalazłam ten przepis i postanowiłam go
wreszcie wypróbować i powiem : REWELACJA!
wreszcie wypróbować i powiem : REWELACJA!
Ja się nimi zajadałam, a tata,
który za szpinakiem nie przepada wziął dokładkę :)
który za szpinakiem nie przepada wziął dokładkę :)
Przepis znalazłam TU
Chijimi - koreańskie
placki ze szpinaku
placki ze szpinaku
Składniki:
- 1 pęczek świeżego szpinaku (dałam 1 opakowanie brykietu mrożonego ze szpinaku i stwierdzam, że jedno opakowanie to tylko na spróbowanie :)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki zwykłej (dodała 3 łyżki więcej, bo ciasto było za rzadkie)
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- starty żółty ser
- sos czosnkowy
- dodałam 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
Moje modyfikacje w nawiasach.
Cytuję za "Tak sobie pichcę..." :
Szpinak dokładnie umyć
i w osolonej wodzie gotować około 2-3 minuty.
i w osolonej wodzie gotować około 2-3 minuty.
Zaraz
po ugotowaniu spryskać szpinak strumieniem zimnej wody
i dokładnie odcedzić. (Zrobiłam to samo z brykietem, tylko odsączyłam na gęstym sitku). Odciśnięty z wody szpinak dość drobno pokroić i wymieszać z jajkami, mąką,
wodą i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać masę formując placuszki
odpowiedniej wielkości.
Na wierzchu wyłożyć równomiernie tarty żółty ser.Przykryć pokrywką i smażyć około 3 minuty na złoty kolor -(ja nie przykrywałam). Przewrócić
na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia - ponownie około 3 minut, aż ser
się roztopi i ładnie przysmaży.
Podawać z ostrym sosem - ja podawałam z
czosnkowym.
Smacznego!
Wypróbowałam dwa warianty:
placki ze śmietaną i sosem czosnkowym i stwierdzam, że sos jest lepszy.
Trochę mnie niepokoiło, że nie ma przypraw poza cukrem,
ale moje niepokoje były bezpodstawne.
Brzmi nieźle. Właśnie zerwałam szpinak i może spróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę świeżego szpinaku. Ja czasem spotykam go w sklepach. Dlatego teraz na mrożonym robiłam i całkiem dobre wyszło.
Usuń