sobota, 9 lipca 2011

Tiramisu

Uwielbiam kuchnię włoską.
Postanowiłam przygotować Tiramisu - bardziej to deser niż ciasto,
ale nic nie zmieni faktu, że jest przepyszne.
Choć jak wiadomo to kwestia smaku.

Byłam ciekawa jak powstał ten deser i znalazłam informację, gdzie jedna z popularnych legend w Sienie mówi, że twórcą był władca Toskanii Cosimo III de' Medici. Ponoć polecił serwować tiramisu podczas odbywających się nudnych posiedzeń rady księstwa - każdy musi czerpać trochę radości nawet podczas nudnych zebrań ;)

Tiramisu zrobiło ponoć międzynarodową karierę dopiero w czasie 
II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ten deser w paczkach nadsyłanych z domów.
Swoją droga, ciekawe jak oni to cudo przesyłali, skoro tiramisu składa się ze składników, które bez lodówki długo nie wytrzymają.


Tiramisu  (Porcja na dużą blachę)
Przepis z książki "Kuchnie Świata" Małgorzaty Caprari

Składniki:
  • 30 dag podłużnych biszkoptów – do tiramisu (to takie twarde biszkopty),
  • 50 dag serka mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 8 łyżek cukru,
  • 250 ml mocnej kawy (ja na szklankę wody dałam 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej),
  • 50 ml amaretto – dałam rum,
  • 2 łyżki ciemnego kakao.
Kawę rozpuścić w miseczce i dodać alkohol, ostudzić. Do żółtek dodać ¾ cukru i ubić mikserem na puszysty krem. Dodać do masy serek mascarpone i miksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodać pozostały cukier do ubitych białek i ubijać jeszcze 2 minuty.  Połączyć z masą serową. Biszkopty szybko obtaczać w kawie i układać na blasze. Wyłożyć na nie połowę kremu, posypać połową kakao. Ułożyć drugą warstwę tak jak poprzednią.
Schładzać co najmniej 5 godzin.
Najlepiej smakuje z kawą lub gorzka herbatą.

Ja robiłam z połowy porcji w naczyniu o wymiarach 22x18cm. 
Polecam!

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz!