Spędziłam dzisiaj trochę czasu w kuchni.
Musiałam jakoś wykorzystać resztkę drożdży
i padło na rogaliki drożdżowe.
Wyciągnęłam dżem ze śliwek z czekoladą
Wyciągnęłam dżem ze śliwek z czekoladą
i rumem, i zabrałam się do pracy.
Przepis pochodzi z Pysznie pyszniutko
Cytuję za Pysznie pyszniutko.
Rogaliki drożdżowe
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
- 100 ml letniego mleka;
- 50 g drożdży;
- 5 łyżek cukru kryształu;
- 300 g mąki pszennej;
- 3 żółtka - dałam 2 duże jajka;
- 150 g masła;
- konfitura z róży lub dobre powidła (na nadzienie) - ja dałam dżem ze śliwek;
- cukier kryształ (do obtaczania rogalików);
Mleko, drożdże i cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut, aby drożdże podrosły. Następnie do drożdży dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę wymieszać z masłem, dodać przygotowany rozczyn z żółtkami i zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie, to należy wyjąć je z wody po około 20 minutach - mi nie wypłynęło :))
Ciasto wyjęte z wody wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić je na 8 części, wałkować okrągłe placki na grubość 2-3 mm, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi.
Rogaliki piec na złoty kolor w 175oC.
Upieczone i jeszcze ciepłe rogaliki moczymy w białku (górną część) i w cukrze krysztale.
Ja do równego wycinania koła użyłam talerza.
Każde koło przecinałam na 8 części - tak było mi wygodniej.
Piekłam ok. 8-10 min - pewnie czas pieczenia, zależy od piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz!