Jest sezon na rabarbar, choć podobno mało go jest.
Udało mi się kupić w Tesco i upiekłam ciasto.
Piekłam je nie pierwszy raz i zawsze wychodzi. Niektórzy pod oryginalnym przepisem narzekają, że wychodzi im zakalec. Znajoma też piekła z tego przepisu i się jej udał. Nie wiem w czym problem, może za dużo owoców lub produkty mają różną temperaturę. W każdym razie mi wychodzi :)
By nie było kłopotu, podaję link do przepisu: Moje wypiekiUdało mi się kupić w Tesco i upiekłam ciasto.
Piekłam je nie pierwszy raz i zawsze wychodzi. Niektórzy pod oryginalnym przepisem narzekają, że wychodzi im zakalec. Znajoma też piekła z tego przepisu i się jej udał. Nie wiem w czym problem, może za dużo owoców lub produkty mają różną temperaturę. W każdym razie mi wychodzi :)
Zapoznajcie się z komentarzami - będzie łatwiej.
A kto się boi, sugeruję zastąpić tamtejsze ciasto zwykłym ciastem drożdżowym, posypać rabarbarem i kruszonką :)
Smacznego!
ja również uwielbiam ciasto z rabarbarem ale robię inne, Twoje wygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńa i co do ilości rabarbaru to ja mam na ogródku i jest go więcej i grubszy niż w zeszłym roku o tej porze więc nie wiem czy faktycznie jest go mało czy to wygodne usprawiedliwienie dla np. wyższych cen :)
Dzięki! Ja miałam dylemat jakie ciasto robić, tylko rabarbar był wiadomy :) Wybór padł na to ciasto.
OdpowiedzUsuńMożliwe, że drobno wygląda, bo cięty w drobniutką kostkę, chociaż, niektóre łodygi kroiłam na pół. U mnie też kiedyś rósł na ogrodzie i fakt, był grubszy, możliwe, że w tym roku jest z nim gorzej.
Ale to podobno dotknęło większość owoców, choć tak jak piszesz, nie wiadomo czy mierny urodzaj czy usprawiedliwienie dla podniesienia cen.
Aniu ciasto pycha a na Świętym Krzyżu zawsze w maju jest Jarmark,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż go robiłam i też zakalec wyszedł. :P Nie przejmuj się, podobno ciasta na maślance są kapryśne. Ten i tak nie wygląda źle.
OdpowiedzUsuńDzięki! Dlatego "boję" się ciast na maślance, a w zasadzie myślałam, że winny zakalcowi jest sok z owoców, a może różna temperatur a składników, Pozdrawiam!
Usuń