W taki upał jak dziś upiekłam ciasto cytrynowe.
Miało być inne, ale gorąco zmieniło moje plany.
Miało być inne, ale gorąco zmieniło moje plany.
Przepis podobny do tego, który miałam a inny :)
Znalazłam go na stronie margaryny Kasi.
Ciasto cytrynowe
- 250g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 1 cytryna
Skórkę z cytryny zetrzeć, z owocu wycisnąć sok i wymieszać ze sobą. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Wymieszać jedną szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Następnie wlać sok z cytryny i wsypać pozostałą część mąki. Połączone składniki przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w keksówce o wymiarach 35 x 11 cm,
w temperaturze 180 stopni, przez 50 minut.
w temperaturze 180 stopni, przez 50 minut.
Zamiast cukru pudru na posypanie może być
lukier cytrynowy - jak kto woli.
lukier cytrynowy - jak kto woli.
Smakowicie wygląda ciacho ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń