sobota, 30 czerwca 2012

Ciasto cytrynowe

W taki upał jak dziś upiekłam ciasto cytrynowe.
Miało być inne, ale gorąco zmieniło moje plany.
Przepis podobny do tego, który miałam a inny :)
Znalazłam go na stronie margaryny Kasi.

 Ciasto cytrynowe
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 cytryna
 Skórkę z cytryny zetrzeć, z owocu wycisnąć sok i wymieszać ze sobą. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Wymieszać jedną szklankę mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Następnie wlać sok z cytryny i wsypać pozostałą część mąki. Połączone składniki przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w keksówce o wymiarach 35 x 11 cm,
w temperaturze 180 stopni, przez 50 minut.

Zamiast cukru pudru na posypanie może być
lukier cytrynowy - jak kto woli.

2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz!