Wczoraj nie dodałam, wię czynię to dziś.
Z cyklu: ciasto (ka) na niedzielę:
Muffinki z orzechami i czekoladą.
Muffinki z orzechami i czekoladą.
Co prawda u mnie ich już nie ma :)
Do tej pory moje ulubione to muffinki z serem i truskawkami, ale chyba przesuną się na miejsce 2 robiąc miejsce tym ciastkom.
Przepis TEN , z bloga "Moje wypieki",
cytuję za autorką, obok co dodałam ja:
Babeczki orzechowe z czekoladą
Składniki na około 12 babeczek:
- 125 g masła/margaryny;
- 1/3 szklanki drobnego cukru
(dałam trochę brązowego cukru, reszta cukier biały), - 2 jajka;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
(dałam kilka kropel aromatu waniliowego zamiast ekstraktu); - 1 szklanka mąki pszennej;
- pół szklanki zmielonych orzechów
(włoskich lub laskowych) - dałam włoskie orzechy; - 1 łyżeczka kakao,
- 3 łyżki mleka
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej)
- 100 g czekolady, posiekanej - dałam gorzką czekoladę;
Masło ubić na masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zwarzenie się masy, ale autorka pisze, że nie ma to wpływu na wypiek i prawda to :) ). Dodać zapach lub ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu dodać mleko.
Do gotowej masy wmieszać czekoladę.
Do gotowej masy wmieszać czekoladę.
Formę na babeczki natłuścić i wysypać bułką tartą
lub (tak jak ja) dałam foremki papierowe do muffinek.
lub (tak jak ja) dałam foremki papierowe do muffinek.
Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut,
do tzw. suchego patyczka.
do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Pysznie wyglądają ,muszę w końcu i ja spróbować je upiec,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, ale i tak smakują :) Zależy co się lubi ;)
UsuńWyszly pyszne, dziekuje za przepis!!
OdpowiedzUsuńCieszę się!, ale przepis nie mój, ja się tylko nim podzieliłam. Pozdrawiam!
Usuń